Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Eenmanszaak veruit populairste rechtsvorm

Geplaatst op: 14-09-2015, 14:26:57

De meeste ondernemers beginnen als eenmanszaak. Dat is een gemakkelijke en toegankelijke rechtsvorm met veel fiscale voordelen. Het is een misverstand dat je als eenmanszaak geen personeel in dienst kunt nemen. Als je de enige eigenaar bent, is dat geen enkel probleem. Uiteraard moet je je wel bewust zijn van de mogelijke (financiële) risico’s die het hebben van personeel met zich meebrengt. Een overzicht van de meest gebruikte rechtsvormen voor ondernemers.


Het is niet het eerste waar je aan denkt als je van plan bent een bedrijf op te starten, welke rechtsvorm geef ik mijn bedrijf? Zodra je voldoet aan de criteria voor een onderneming zal je echter je bedrijf moeten inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Daar hoort het kiezen van een rechtsvorm bij.

Eenmanszaak
Het gros van de ondernemers kiest voor de eenmanszaak, zoals blijkt uit cijfers van het CBS. In 2014 zijn er in totaal ruim 65.000 bedrijven bijgekomen, in het eerste kwartaal van 2015 waren dat er bijna 12000. De stijging wordt voor het overgrote deel veroorzaakt door een toename van de eenmanszaken. Het CBS: “Dit soort bedrijven, waarbij bij het overgrote deel alleen de eigenaar werkzaam is, is met ruim 225000 toegenomen sinds 2010. Vooral hierdoor is het aantal bedrijven met slechts 1 werkzame persoon met 30 procent toegenomen tot ruim 1,1 miljoen.”

Aansprakelijk
De eenmanszaak is geen rechtspersoon. Als je een eenmanszaak hebt, ben je privé aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. De fiscale voordelen als je voldoet aan de voorwaarden (onder meer het urencriterium van 1225 uren per jaar) zijn:
- startersaftrek
- zelfstandigenaftrek
- MKB winstvrijstelling (urencriterium overigens niet van belang)
- Investeringsaftrek
- Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

De BV
Een andere belangrijke rechtsvorm voor een bedrijf is de Besloten Vennootschap, de BV. Het grootste voordeel is dat dit een rechtspersoon is en de BV dus in eerste aanleg aansprakelijk is voor eventuele schulden/schade. Je privé vermogen komt pas in beeld als je van je bedrijf verwijtbaar een janboel maakt.

Tarief
Een overweging voor velen om te kiezen voor of over te stappen naar een BV is echter de belastingaanslag. Als je als ondernemer heel veel verdient (meer dan € 120.000), is het fiscaal soms aantrekkelijker om een BV op te richten vanwege het lagere tarief van de vennootschapsbelasting. Doe de overstap niet op buikgevoel, maar laat je goed voorlichten door een accountant wat in jouw geval het beste past. De fiscale afweging is namelijk niet alleen afhankelijk van de hoogte van de winst, maar ook van de hoogte van de privé-opnamen. De oprichting en inbreng van een BV is een klus van de notaris en de accountant gezamenlijk. Houd er rekening mee dat zolang de BV niet is ingeschreven in het Handelsregister je nog hoofdelijk aansprakelijk bent.

VOF
Een rechtsvorm die nog al eens wordt gekozen als je met andere ondernemers een bedrijf begint, is de vennootschap onder firma (VOF). Iedereen heeft dan zijn eigen inbreng. Leg dit duidelijk vast. Ondernemersplein zegt hierover: “Stel een vennootschapscontract op, met afspraken over bijvoorbeeld de bevoegdheden van de vennoten, inbreng en verdeling van de winst. Een onderling opgestelde overeenkomst is ook geldig.” Een accountant kan je helpen bij het opstellen van een dergelijk contract.

Houd er rekening mee dat je bij een VOF volledig persoonlijk aansprakelijk bent voor alle schulden die een van de vennoten voor de zaak. Als het vermogen van de VOF onvoldoende is, kunnen schuldeisers bij de vennoten aan huis komen, ook als de schulden door de andere vennoot zijn aangegaan.

CV
Een bijzondere vorm van de VOF is de commanditaire vennootschap, de CV. Hiervan kan gebruik worden gemaakt als een geldschieter je zaak financiert maar er verder geen bemoeienis mee wil hebben. Dit worden stille vennoten genoemd. De CV is geen rechtspersoon, dus de zogeheten beherende vennoten zijn privé aansprakelijk. De stille vennoot is dat alleen voor het bedrag dat hij in je bedrijf heeft gestoken.

Bron: www.bc.nl van 14 september 2015.

Ga terug naar de vorige pagina